Olimpia a könyvtárban

Téli sportok, a Nyári Olimpiai Játékokon

2018. február 07. - Kálovics Tibor

1924-ig nem rendeztek télen Olimpiát, viszont egészen az 1920-as évekig bevett szokás volt, hogy a világ legnagyobb sporteseménye nem két hétig, hanem hónapokig tartott. A ma látott 28 sportág helyett jóval több sportágban vettek részt a versenyzők, olyan sportágak szerepeltek az olimpiák műsorán, mint a motorcsónak verseny a kötélhúzás vagy, hogy témánál maradjunk a műkorcsolya és a jégkorong.

telinyari1.jpg




1920 márciusa és októbere között került sor az antwerpeni olimpiára, minden idők egyik leghosszabb olimpiáján két téli sportág is szerepelt.

A férfiak jégkorongtornáját hét nemzet részvételével rendezték, a mérkőzéssorozat a negyeddöntőkkel kezdődött. Az első körben Franciaország erőnyerőnek számított. A három negyeddöntőben kiütéses sikerek születtek: Svédország 8-0-ra verte Belgiumot, Csehszlovákia 15-0-s vereséget szenvedett Kanadától, az Egyesült Államok pedig 29-0-s elsöprő győzelmet aratott Svájccal szemben. A két főfavorit egymással mérkőzött az elődöntőben és a kanadaiak 2-0-ra győzni tudtak, a másik mérkőzésen Svédország jutott a fináléba. Az amerikaiak végül Csehszlovákia 16-0-s kiütésével szerezték meg a bronzérmet. A finálé fölényes kanadai sikert hozott Svédország ugyan gólt szerzett, de egy tucatot kapott a Winnipeg Falcons játékosokkal kiálló „juharlevelesektől”.

telinyari2.jpg

Műkorcsolyában a skandináv országok versenyzői taroltak: A párosok versenyén a többszörös világbajnok finn Jakobbson házaspár (Walter és Ludowica) nyerte az aranyérmet . A nők és a férfiak versenyében is svéd aranyérem született: A hölgyeknél Magda Julin élete legnagyobb sikerét érte az aranyérem megszerzésével. A férfiaknál a sportág hőskorának élő legendája, Gillis Emanuel Grafström. A tragikusan fiatalon elhunyt műkorcsolyázó 1924-ben és 1928-ban a téli játékokon sem talált legyőzőre, 1932-ben pedig egy ezüstéremmel zárta sikerekben gazdag pályafutását.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr1912386717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása