Olimpia a könyvtárban

Egerszegi Krisztina Európa történelmének legnagyobb úszója

2016. augusztus 17. - Kálovics Tibor

Tegnap múlt 42 éves hazánk történelmének legnagyobb sportolónője az ötszörös olimpiai bajnok, világ legjobb sportolója szavazáson másodikként záró egykori úszófenomén Egerszegi Krisztina. "Krisztina Királynő" 22 évesen véget érő pályafutása során nemcsak nemzeti hőssé vállt hazánkban de gyakorlatilag véghezvitt egy páratlan életművet is. A tegnapi jeles nap alkalmából áttekintenénk kivételes életpályáját. 

Már 13 évesen debütált a felnőtt mezőnyben, és az Európa-bajnokságon 4. és 5. hellyel hívta fel magára a figyelmet. A kiváló eredmények, valamint az olimpián elért második helye ellenére is bombameglepetésként tartották számon hogy Szöulban megnyerte a 200 méteres hátúszást. 1989-ben csalódásként élte meg, hogy két három ezüstérmet szerzett az Eb-n (A junior EB címek semmit sem jelenthettek már ekkor számára.) 1 évvel később azonban már ő volt a világbajnok mindkét hátúszó számban. 

Az 1991 és 1993 közötti időszakát nyugodtan tekinthetjük a csúcsidőszaknak is a pályafutásában. A világbajnokság után az EB-n is tarolt. 200 méter háton kozmikus világrekordot úszott, amelyet 17 évig nem döntöttek meg, 100 háton simán győzött valamint immáron 400 vegyesen sem talált legyőzőre. Barcelonában az olimpia legeredményesebb női sportolója lett hiszen az említett három versenyszámban az olimpiát is megnyerte. (A két hátúszószámban olimpiai rekordot úszott.) A sheffieldi EB-n felvette a repertoárjába a 200 méteres pillangóúszást is és így négy aranyéremmel térhetett haza a kontinensviadalról. 

Az 1994-es római világbajnokság úgy vonult be a sporttörténelembe, mint a VB, ahol a kínai úszók (állami doppingolás hatására) taroltak valamint az egyetlen törés Egerszegi Krisztina pályafutásában. 200 háton ezüstérmes lett egy feltűnő majd letűnő kínai mögött. 100 háton ötödikként zárt, és ezen a távon utoljára is versenyzett nemzetközi mezőnyben. Elgondolkodott a visszavonuláson, ám meggyőzte magát hogy méltatlan lenne hozzá egy második hellyel való visszavonulás.

A bécsi Európa-bajnokságon megnyerte a 200 hát és a 400 vegyes aranyérmét is valamint egyetlen váltóérmét is megszerezte a vegyes váltóval. Atlantában 400 vegyesen bronzérmes lett a 200 hátat viszont egy olyan idővel nyerte meg, amelynél addig csak ő úszott jobbat. Az olimpia után betartván ígéretét visszavonult. 

Szegő András Magánbeszélgetések című könyvében egy hosszabb interjút olvashatnak a bajnokkal. A kötetet megtalálják könyvtárunkban is. 

 




A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr9910422812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása