Olimpia a könyvtárban

8 éve triplázott a magyar vízilabdaválogatott

2016. augusztus 24. - Kálovics Tibor

2008-ban ezen a napon tette fel a pontot Kemény Dénes válogatottja arra a bizonyos I-re. A magyar válogatott 2 EB győzelem, világbajnoki döntők és 2 olimpiai siker után, Pekingben azt a történelmi tettet vitte véghez, hogy harmadszor is legyőzhetetlennek bizonyult az olimpián. Csapatunk harmadik győzelme azért is különlegesebb bármelyik másik sikernél, mert ez volt a legsimább diadal. Ekkor ugyanis nem kellett hosszabbításba torkolló meccset vívni, nem volt veresége a magyar csapatnak, és az athéni fináléhoz hasonló izgalmakat sem kellett átélni a diadalig vezető úton. 

A csoportmérkőzések során vívta az egyetlen nehezebb mérkőzését a csapat: Montenegróval egy 10:10-es döntetlent játszottak Kásásék. Az akkor éppen aktuális Európa-bajnok montenegróiak elleni meccs végig kiegyenlített csatát hozott. Ausztrália ellen az első két negyedben mutatott teljesítménynek köszönhetően lett meg a mérkőzés, míg Görögországot és Kanadát gyakorlatilag kiütötték a mieink. (Az ötödik ellenfél Spanyolország volt akiket 8:5-re sikerült legyőzni.) 

Az elődöntőben Montenegró két negyedig tartotta magát, majd Gergely István parádés védéseinek, és a javuló támadójátéknak köszönhetően végül sikerült megfordítania a mérkőzést a magyar csapatnak. (11:9) Mivel Szerbia kiesett az elődöntőben, így meglepő módon az Egyesült Államok lett a magyar csapat ellenfele a fináléban. Ugyan felsejlett a magyar szurkolókban, hogy 2007-ben a VB-n a szintén kevésbé esélyes horvátok ellen bukta el a magyar csapat a döntőt, a finálét azért bizakodva várhattuk.

A fináléban ugyan az amerikaiak 3:2-re vezetni is tudtak, valamint 9:9-nél még a vezetésért is támadtak, végül érvényesült a papírforma. A kapuban ezúttal Szécsi remekelt, Varga Dániel és Biros Péter pedig 3-3 góllal vette ki a részét a sikerből. Döntetlen után már minden a magyarokról szólt, és a nagyobb tudású csapat 14:10-es győzelmet aratott.

Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán pedig történelmet írtak azon a pekingi délutánon, hiszen harmadszor is olimpiai bajnokok lettek. Ez a bravúr csak Kárpáti Györgynek és Gyarmati Dezsőnek sikerült korábban.

A pekingi győzelemről, a Nemzet aranyai című könyvben olvashat, amelyet megtalál a könyvtárunkban.




A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr2311649254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása