Olimpia a könyvtárban

Keleti Ágnes, a kalandos életű tornászzseni

2016. augusztus 09. - Kálovics Tibor

Aligha létezik kalandosabb életű magyar olimpiai bajnok a magyar tornasport korábbi nagyasszonyánál. Keleti 1938-ban kezdte el tornászpályafutását, és sokak szerint már az 1940-es olimpián is részt vehetett volna, ha nem tör ki időközben a második világháború. Zsidó származása miatt álnéven bujkálni kényszerült, majd névházasságot kötött egyik legjobb barátjával, Sárkány Istvánnal. 1948-ban tagja volt a londoni olimpia tornászcsapatának, ám az utolsó edzésen súlyos sérülést szenvedett, és élete formájában lemaradt az olimpiáról. Ő azonban nem adta fel, a helsinki olimpiáig még versenyezni akart. A finn fővárosban aztán 4 érmet is nyert, ám csalódott volt, mivel egyedül a talaj gyakorlata ért olimpiai aranyat.

A mai női tornasportban körülbelül 16-20 év az átlagéletkor, így Keleti kitartása, valamint a tény, hogy 35 évesen nekivágott élete második olimpiáján, szinte példátlan a hölgyek között. A Melbourneben rendezett olimpia aztán az ő diadalmenetét hozta. Nem talált legyőzőre talajon, felemás korláton, gerendán, valamint tagja volt a győztes kéziszer csapatnak is. (Tulajdonképpen ebből a versenyből fejlődött ki a mai ritmikus sportgimnasztika.) Az aranyérmeken kívül még két ezüsttel bővítette éremkollekcióját. Az olimpia után emigrált, és Ausztráliában, majd Izraelben telepedett le. 

Keleti önéletrajzi könyve, melynek címe: Egy Olimpiai bajnok három élete, megtalálható a könyvtárunkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr849957184

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 5 dolog, amitől futáskor tuti megőrülsz 2016.08.11. 15:35:31

A rendszeres futás gyakorlatilag egy életforma. Mint azt a Runner's World sok cikkében időről időre megírja, életed szerves részévé válik a futás iránti vágy és elkezded élvezni a mozgást. Olyan futót ugyanakkor, aki mindig ugyanott futna, még nem látt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása