Olimpia a könyvtárban

Az olimpiai bojkott idején tartott versenyek

2016. augusztus 24. - Kálovics Tibor

1_20.jpg
Mint az köztudott, a két legemlékezetesebb olimpiai bojkott egymást követő két olimpián esett meg. 1980-ban többek között az Egyesült Államok, az NSZK, valamint Spanyolország is távol maradt a moszkvai játékokról, 4 évvel később válaszként a Szovjetunió, Magyarország, az NDK, valamint további egy tucat nemzet nem vett rész az ötkarikás játékokon. Az USA és a Szovjetunió is tiltotta a sportolóinak a játékokra való kiutazást, és helyette megrendezte a maga „mini olimpiáját”. Ezek voltak a „Liberty Bell Classic”, valamint a „Barátság játékok”. Utóbbi versenysorozat magyar aranyérmesei az olimpikonoknak járó életjáradékban részesülnek, ám ez nem módosíthat azon a tényen, hogy az akkori magyar vezetés merő szervilizmusból élete lehetőségétől fosztotta meg őket. (Ez igaz azokra az amerikai sportolókra is, akiket 4 évvel korábban börtönnel fenyegettek, ha ki mernek utazni Moszkvába, és ott függetlenként kívánnak utazni.)


2_17.jpg
Moszkvából való távolmaradása után az amerikaiak egy Liberty Bell Classic elnevezésű atlétikai versenyt rendeztek olimpia helyett. A két napos rendezvénynek Philadelphia adott otthont, abból a hangzatosan propagandisztikus célból is, hogy a szabad országok a szabadság városában mérhessék össze tudásukat. A rendezőországon kívül a játékokon még az NSZK, Franciaország, (a Moszkvába mégis elutazó) Olaszország, Kenya és Kína vett részt a nagyobb sportnemzetek közül. Ha összevetjük a "Liberty Bell Classic" eredményeit az olimpián született teljesítményekkel, két dologra jöhetünk rá: ez a verseny gyakorlatilag egy vicc volt az olimpiai atlétikai versenyekhez képest, hiszen az itt versenyző (általában másodrangú) atléták tizedekkel, másodpercekkel, méterekkel maradtak el a Moszkvában győzelmet arató sporttársaiktól. Az egyetlen kivétel, aki Philadelphiában jobb teljesítményre volt képes, mint a moszkvai győztes, ő pedig a 100 méteres gátfutást megnyerő Renaldo Niemiah.

A Connecticut-i Hartfordban az amerikaiak rendeztek egy meghívásos tornaversenyt is, ahol leginkább a kínai (ők 1952 és 1980 között nem indultak olimpián) és a japán tornászok versengését figyelhette a közönség. Az itteni felhozatal azért kicsit komolyabb volt, sok sporttörténész gondolja úgy, hogy az itt induló sportolók méltó kihívói lettek volna a Moszkvában brillírozó szovjet, magyar, kelet-német sporttársaiknak. 

3_11.jpg
4 évvel később a Keleti blokk egy jóval komolyabb és jóval nívósabb versenyt hozott tető alá. A „Barátság játékok” ugyan nem vetekedhetett egy olimpia színvonalával, mégis világszintűnek nevezhető mezőnyt delegálhattak a sporteseményre. A közel 2 hónapon át tartó seregszemle gerincét Moszkvában rendezték, de helyt adott néhány sportág megmérettetésének Budapest, Kelet-Berlin, Phenjan és Szófia. A „mini olimpián” 49 ország vett részt. A Keleti blokk képviselőin kívül érdekes módon Olaszország, Jugoszlávia, Románia (ez a két ország, mint ismeretes, Los Angelesbe is utazott a szovjet „kérés” ellenére), valamint Nagy Britannia is. További érdekesség, hogy az Egyesült Államokat is képviselte néhány sportoló!
4_9.jpg
Atlétikában a sprinttávok és a középtávú eredmények sem hoztak igazán kiemelkedő eredményeket a Los Angeles-i történésekhez képest. Nekünk magyaroknak azonban fontos lehet, hogy a 110 méteres gátfutást honfitársunk, a korábbi Európa-bajnok Bakos György nyerte! A női versenyek egy fokkal nívósabb mezőnyt vonultattak fel, itt olyan klasszisok nyertek aranyérmet, mint Marita Koch és Heike Daute (ismertebb nevén Drechsler). Az atlétikai versenyek egyetlen világrekordját az NDK-beli Irina Meszynszki érte el, diszkoszvetésben. 

A kosárlabdatornát mindkét nem esetében a Szovjetunió nyerte, mindkét csapatuk veretlenül zárt. Magyarország férfi és női csapata is 6.-ként zárt.

5_8.jpg
Az ökölvívás küzdelmeit a kubaiak dominálták, 12 aranyból 11 került abba az országba, amely az 1988-as olimpiát is bojkottálta. Az ökölvívótorna legnagyobb sztárja az ekkor már szupernehézsúlyú Teofilo Stevenson volt, aki 1972-es, 1976-os és 1980-as győzelme után a Barátság játékokat is megnyerte. A legenda visszaemlékezése szerint ezért még jobban is tisztelik, mint olimpiai győzelmeiért. Magyarország több érmet is szerzett ökölvívásban: Ezüstérmes lett Alvics Gyula, míg bronzérmet szerzett Váradi János (olimpiai bronzérmes), Bácskai Imre, Hranek Sándor és Füzesy Zoltán is. 
6_9.jpg
Kajak-kenuban a közvélemény aranyérmeket várt a magyaroktól, ehhez képest a Szovjetunió és az NDK gyűjtötte be az összes aranyat. (Többek között a legendás Birgit Fischer is győzni tudott.) A magyarok érmeit a férfiaknál a Kenu kettős (ezüstérem), valamint a Kajak négyes szerezte (szintén másodikként zártak). Érdekesség, hogy utóbbi hajóban két későbbi olimpiai bajnok Gyulay Zsolt és Ábrahám Attila is helyet foglalt. A hölgyeknél az akkor még tinédzserkorú Kőbán Rita szerzett ezüstérmet egyesben, míg párosban és négyesben a harmadik helyen végző duettben és kvartettben foglalt helyet (azzal a Géczi Erikával, akivel 8 évvel később együtt nyertek olimpiát).

Kerékpárban a szovjetek és az NDK-beliek 3-3 aranyérmet szereztek. Egy magyar aranyérmet itt is fel lehetett jegyezni a lexikonok részére: Somogyi Miklós a férfi pontversenyben könyvelhetett el győzelmet. A két nemzet műugrásban begyűjtötte az összes érmet. A Vitorlázóküzdelmekben a Szovjetunió mellett Lengyelország, valamint a két Németország is elkönyvelhetett 1-1 aranyérmet.

7_7.jpg

A vívóversenyeknek a Budapest Sportcsarnok adott otthont. Házigazdaként a magyarok felvették a versenyt szovjet és német riválisaikkal, és 6 éremmel zártak. Aranyérmes lett a női tőrcsapatunk, a tőrvívó Stefanek Gertrúd, valamint a párbajtőrrel vívó Kolczonay Ernő is. A férfi tőrcsapat (soraiban a későbbi paralimpiai bajnokkal, Szekeres Pállal) ezüstérmes lett, csakúgy mint a Szöulban olimpiai bajnokságot nyerő gárdával megegyező összetételű férfi kardcsapat is.

Mivel a sportág nagyjai, Nagy Britannia és Pakisztán nem képviseltették magukat, így a gyeplabda küzdelmek mindkét nem esetében szovjet győzelmet hoztak.
8_3.jpg

Tornában a szovjetek dominálták a küzdelmeket, a magyarok két ezüstérmet szereztek Guczighy György révén. Magyar Zoltán utóda, és Borkai Zsolt elődje lólengésben és gyűrűn bizonyult a második legjobbnak. Érdekesség, hogy mindkét szeren holtversenyben végzett a szovjet Atemovval.
A ritmikus sportgimnasztika öt versenyszámában hat győztest avattak, és mindegyiküknek a bolgárt himnuszt húzhatták el a szófiai sportcsarnokban!

Kézilabdában a férfi és a női csapatunk is a 4. helyen zárt, az uraknál az NDK, a hölgyeknél a Szovjetunió végzett az első helyen. A férfitorna gólkirálya a magyar Kovács Péter lett.

Cselgáncsban a szovjetek hegemóniáját egy lengyel versenyzőn kívül Nagysolymosi Sándor törte meg, aki a könnyűsúly küzdelmei során diadalmaskodott. Rajta kívül még Molnár Lajos szerzett egy bronzérmet, ő félnehézsúlyban indult.

10_3.jpgAz öttusa küzdelmeit Lengyelországban rendezték, és mindkét versenyszámban magyar aranyérem született. Azok után, hogy a későbbi olimpiai aranyérmes Fábián László óriási küzdelemben lett egyéni bajnok, a magyar csapat is aranyérmes lett. Fábiánon kívül még Buzgó József, Szombathelyi Tamás és Mizsér Attila (szintén olimpiai bajnok) volt a győzedelmeskedő csapat tagja.

Evezésben a Szovjetunión és az NDK-n kívül, még Bulgária produkált sikeresnek mondható szereplést. (Ők 9 érmet gyűjtöttek.) A sportág egyetlen bronzérmet tartogatott Magyarország számára, a női négypárevezős egység zárt a 3. helyen.

11_1.jpgVitorlázásban is az NDK valamint a Szovjetunió belügye volt az aranyérem, Magyarország viszont több érmet is szerzett ebben a sportágban is. A Detre testvérek (Szabolcs és Zsolt) megismételve moszkvai bravúrjukat ezúttal is harmadik helyen zárták a repülő hollandi versenyeket. Rajtuk kívül még a 470-es hajóosztályban induló Fundák György-Zalai Gábor páros, valamint a szörfös Keczery László állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

Sportlövészetben a szovjetek 18 érmet szereztek, 7-et a legfényesebb színű medáliából. Magyar szempontból kiemelkedik Kotroczó Lászóné légpisztolyosoknál aratott győzelme, valamint Flórián Éva és Bodnár Tibor bronzérmei.

12_1.jpg
Az úszás küzdelmeit is az összesen 76 érmet gyűjtő két sporthatalom dominálta, végül a szovjetek 3-al több aranyérmet nyertek. A verseny sztárjai Vlagyimir Szalnyikov és Kristen Otto voltak. Az úszóversenyek során 4 világrekordot is feljegyezhettek a rekordot könyvének. Magyarország két bronzéremmel gyarapította éremkollekcióját a hátúszó Vermes Albán, valamint a női 4x100-as gyorsváltó révén.

Az asztaliteniszversenyeket meglepő módon nem a kínaiak, hanem inkább az Észak Koreaiak dominálták. A Phenjanban rendezett versenyen még Japán szerzett egy aranyérmet.
13.jpg
Teniszben 4-ből 4 aranyérmet nyertek a szovjet amatőrök. Rózsavölgyi Éva egyéniben bronzérmet, majd párosban a szovjet Salnikovával kiegészülve ezüstérmet szerzett.

Röplabdában a szovjetek nyerték mindkét körmérkőzéses tornát, a magyar csapatok az ötödik helyen végeztek.

A férfi vízilabdatornán a Szovjetunió és Magyarország mérkőzhetett az aranyéremért, és a mieink 9:7-es vereséget szenvedtek.A magyar csapatban olyan klasszisok szerepeltek egyik utolsó tornájukon, mint Sudár Attila, Csapó Gábor, Faragó Tamás vagy éppen Horkai György.

A súlyemelő versenyek, melyek a szovjetek valamint a bolgárok dominanciáját hozták, 16 világrekordot hoztak. Magyarországról Oláh Béla és Szanyi Andor ezüstérmet, Messzi István és Kirali László pedig bronzérmet szerzett.

14.jpg
Birkózásban Gáspár Tamás szerezte az egyetlen magyar aranyat, ő a kötöttfogásúak 90 kilós súlycsoportjában diadalmaskodott. József bronzérmesként zárt a legnagyobb súlycsoportban, vagyis a 100 kiló fölöttiek között. Kötöttfogásban Növényi Norbert az olimpiai győzelme után ezúttal másodikként zárt, csakúgy mint a 48 kilós Vadász Csaba. A magyarok egy bronzérmet is szereztek, amely Komáromi Tibor nevéhez fűződik.

Az olimpiai bojkottról, valamint a Barátság játékokról a "Kettétört olimpia" című könyvben olvashat bővebben, amely megtalálható könyvtárunkban is.  

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr7311648930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása