Olimpia a könyvtárban

Kajak-kenu: Magyarország nemzeti sportja

2016. augusztus 16. - Kálovics Tibor

1_10.jpg
A mai napon a számunkra legtöbb sikert hozó sportágban is elkezdődnek a döntők. Ugyan a tegnap rendezett előfutamok nem alakultak a legjobban a magyar versenyzők számára, ám a sportág még így is hozhatja az elmúlt játékokon látott éremesőt. A ma vízre szálló Kozák Danuta-Szabó Gabriella kajak kettős aranyesélyesként tartható számon, Kozáknak egyéniben is lehetősége van megvédeni a címét, valamint a női kajak négyes újabb olimpiai aranyérme sem okozna meglepetést. A férfiaknál a Tótka Sándor-Molnár Péter kajak kettős nevezhető leginkább éremesélyesnek, de a kenupáros Vasbányai Henrik-Mikre Róbert duó is szép eredménnyel távozhat Rióból. 

2_7.jpg
A kajak-kenu 1936 óta folyamatosan szerepel az olimpiai programján. A legtöbb aranyérmet a sportágban (szám szerint 29-et) a Szovjetunió gyűjtött az eddigi versenyeken, Magyarország jelenleg az örök éremtáblázat harmadik helyét foglalja el, honfitársaink ezidáig 19 aranyat „lapátoltak be”. A sportág történelmében egyébként a magyarok szerezték a legtöbb olimpiai érmet, 71-et. A legtöbb aranyérmet a német versenyző Birgit Fischer szerezte. A kajak-kenu nagyasszonya 1980 és 2004 között 8 aranyérmet könyvelhetett el. A férfiaknál a svéd Gert Frediksson a csúcstartó, ő 6 alkalommal nem talált legyőzőre. 
3_4.jpg
A sportág történelmének első magyar érmét 1952-ben a kajakos Novák Gábor szerezte, aki ezüstérmes lett egyesben. A Gurovits-Varga kenukettős bronzérmet, míg a kenus Parti János ezüstérmet szerzett. Parti, a sportág húskorának egyik nagy alakja 1956-ban megismételte eredményét, majd 1960-ban pályafutását megkoronázva aranyérmes lett. (Érdekesség, hogy Vitray Tamás a futam során összekeverte Partit és szovjet vetélytársát, így a magyar nézők azt hihették, hogy kenusunk ismét nem tudott győzni.) Melbourneben már 7 érmet szereztek a magyar sportolók, Fábián László ás Urányi János pedig megnyerte a kajakkettesek 10 000 méteres versenyszámát. Rómában Parti győzelmén kívül még öt aranyérmet szerezte a szakág magyar képviselői (3 ezüst, 2 bronz).
4_2.jpg
Tokióból a magyar küldöttség egyetlen érmét a kajakozó Hesz Mihály hozta, aki 4 évvel később már nem talált legyőzőre. Mexikóvárosban, a kenus Tatai Tibor is győzelmet aratott egyesben, valamint 2 ezüstérmet és 3 bronzérmet is szerzett a magyar csapat. Ezen az olimpián debütált a sportág nagy alakja, Wichmann Tamás. A legendás kenus négy olimpián indult, és 2 ezüstérmet valamint 1 bronzérmet szerzett világbajnoki címe mellé. 
A következő két olimpia ugyan hozott magyar érmeket a sportágnak, ám a következő olimpiai bajnok kajakosra 1980-ig kellett várni. Moszkvában Foltán László és Vaskuti István nyerte meg a K2 500 méteres versenyszámát. Ettől az olimpiától kezdve minden olimpián legalább egyszer elhúzták a himnuszt egy magyar egység számára.
5_2.jpg
Szöulban a férfi kajaknégyes nem talált legyőzőre Gyulay Zsolt, Ábrahám Attila, Hódosi Sándor, Csipes Ferenc összetételben. Gyulay Zsolt egyéniben is győzedelmeskedett, valamint az Ábrahám-Csipes kettős bronzérme is meglepetést hozott. A női kajak négyes ezüstérmet szerzett. Az egység tagja volt az a Kőbán Rita, aki egy külön korszakot képvisel a sportágban. A versenyzőnő összesen 4 olimpián szerepelt, melyeken összesen 6 érmet szerzett. 1992-ben Dónusz Éva, Mészáros Erika és Czigány Kinga társaként aranyérmes lett négyesben, majd Atlantában egyéniben aratott fantasztikus győzelmet. Barcelonában ezüstérmet szerzett egyeseben, Dónusz Évával párosban pedig bronzérmes lett. Kőbán mellett Atlantában lett bajnok a legendás kenupárosunk, vagyis Kolonics György és Horváth Csaba is. Az olimpia legnagyobb aranyesélyesének tartott párosa ötszáz méteres győzelme mellé még egy bronzérmet is begyűjtött a hosszabbik távon. Társa visszavonulása után „Koló” egyesben indult a Sydney-i döntőben, és a viharos erejű szélben aratott örökké emlékezetes győzelmet. Ausztráliában a sportág magyar képviselői alaposan hozzájárultak hazánk olimpiai éremgyűjteményéhez. Egy napon belül győzött a Kammerer Zoltán-Horváth Gábor-Vereckei Ákos-Storcz Botond összetételű kajaknégyes, a Pulai Imre, Novák Ferenc kenupáros, valamint a Kammerer-Storcz kajak kettes is. A győztes egységeken kívül a hosszabb távon induló férfi kajak kettős bronzérmet szerzett, hasonlóan a női egységhez, a női kajak négyes pedig ezüstérmes lett. 
6_2.jpg
Athénban, a férfi négyes megvédte címét, a győzelem értékét növeli, hogy Kammererék 3 év után versenyeztek újra együtt. Janics Natasa ezen az olimpián robbant be a világelitbe, hiszen 30 perc alatt nyerte meg az egyéni versenyszámot, majd Kovács Katalin társaként sem talált legyőzőre. A női kajak négyes ezúttal is másodikként ért célba, Kolonics György pedig bronzérmet szerzett Kozmann Györggyel kenuban. Az olimpia egyik legmeglepőbb magyar érme, a 20 éves Vajda Attila nevéhez fűződött, aki bronzérmes lett egyéniben. 4 évvel később Vajda szerezte meg a magyar küldöttség első aranyérmét, a magyar klasszis 750 méternél vette át a vezetés C-1 1000 méteren. (Érdekesség, hogy Vitray Tamás utolsó olimpiai közvetítésén szintén bakizott, és 800 méter után kezdte el ünnepelni a bajnokot.) A női kajak négyes ezúttal sem tudta legyőzni a németeket, Kovács és Janics viszont ismét a legjobbnak bizonyult párosban. Az olimpia előtt tragédia sújtotta a magyar csapatot, hiszen Kolonics György egy edzés során elhunyt. A szövetség úgy döntött, hogy Kozmann György társaként Kiss Tamást nevezi, és a hetekkel korábban összeálló páros, egy fantasztikus, és megható bronzéremmel térhetett haza. 
7.jpg
Londonban a női kajak négyes 20 év után tudta legyőzni a németeket, Zur-Fazekas Krisztina, Kovács Katalin, Szabó Gabriella és Kozák Danuta alkotta a győztes kvartettet. Kozák Danuta egyesben sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a legjobb és magabiztos győzelmet aratott 500 méteren is. A férfi kajak ketteseknél Kökény Rolandot és Dombi Rudolfot nem tartották különösen esélyesnek a győzelemre, ehhez képest a páros sikeréhez kétség sem férhetett. A magyar éremkollekcióhoz még a férfi kajak négyes  járult hozzá egy meglepetés ezüstérmemmel, valamint a Kovács-Janics egység másodikként, egyesben Janics pedig harmadikként zárt.

Könyvtárunkban megtalálható Kozmann György, Kolonics Györgyről írt könyve.  

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr510414602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pootj 2016.08.17. 20:28:34

A 84-es los angelesi olimpiát bojkottáltuk, így csak Szöultól van mindig arany... A politika miatt volt nagy jelentősége Szöulnak, azt nem bojkottálta egyik szemben álló fél sem.

gigabursch 2016.08.18. 19:56:41

Los Angelesben sokak szerint a C2 500 és 1000 méteren Göbösék csuklás nélkül, K-4 1000 m alighanem csuklás nélkül, de a férfi K2 500 is alighanem csuklás nélkül nyerhetett volna.
(Bár hozzá kell tenni, hogy Montreálba úgy ment ki a magyar csapat, hogy a Kajak-kenú alsó hangon 4-5 aranyat hoz, ezzel szemben egy sem lett belőle, sőt sokáig a mélypont volt az aranyak számában Montreál a maga 4 aranyával)

De hogy LA, mit jelentett az akkpri sportolóknak, tudom ajánlani, hogy keressék meg azt a részt a Legvidámabb Barakk c sorozatból ahol Göbös (Vaskutő István) tömören és röviden kifejti, hogy LA-ba nem mehettek, ugyanakkor utána menniük kellett a Barátság versenyre
"- A saját szarunkat etették meg velünk"
süti beállítások módosítása