Olimpia a könyvtárban

Nem hivatalos olimpiai játékok, 1906

2016. augusztus 15. - Kálovics Tibor

Olimpiai évnek tekintünk minden olyan évet, amelyben az ötkarikás játékok megrendezésre kerülnek. 1992-ig minden negyedik, 1994-től pedig immáron minden második évet "olimpiai évnek" tekinthetünk. A sportrajongók körében azonban feledésbe merült, hogy 1906-ban is rendeztek egy olimpiai játékokat. Az első athéni játékok nem várt sikert hoztak, és miután a világjátékokkal egybekötött sportesemények sem rombolták a játékok nimbuszát, az Olimpiai Bizottság döntésre szánta el magát. Azért, hogy fenntartsák az olimpiai eszmét a nemzetek között, az athéni olimpia minden tizedik évfordulójában tartanak egy időközi olimpiai játékokat.
1_9.jpg
A megmérettetésen a legnagyobb sportnemzetek közül képviseltette magát az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Magyarország is. A játékok során 78 versenyszámban hirdettek bajnokot. A program legnagyobb részét az atlétikai versenyek tették ki, de olyan ma már unikumnak számító versenyszámokban is avattak bajnokot, mint a kötélhúzás, a helyből magasugrás, a tandemkerékpározás, vagy a kötélmászás. A két hetes seregszemle során a legtöbb érmet Franciaország szerezte (15 aranyérmet), megelőzvén az Egyesült Államokat és Görögországot. 
2_6.jpg
A játékok legnagyobb egyénisége az amerikai atléta Ray Evry volt. A sportoló története igazán inspiráló lehet számunkra, hiszen gyermekbénulása miatt mindössze 20 éves korára tanult meg járni. (27 évesen már olimpiai bajnok volt.) Pályafutása során nyolcszor nyert olimpiai bajnokságot, és Athénban is két aranyérmet akasztottak a nyakába (helyből magasugrás, helyből távolugrás). A játékok további nagy egyéniségének számított az amerikai Paul Pilgrim aki megnyerte a 400 és a 800 méteres síkfutást is. (Ezt a bravúrt csak 70 évvel később tudták véghezvinni.) 
3_3.jpg
Magyarország 35 fős csapattal képviseltette magát, ez a létszám az addigi legmagasabb volt az olimpiák történelmében. A magyar küldöttség 10 érmet szerzett a játékokon, 2 arany, 5 ezüst és 3 bronz eloszlásban. 
Aranyérmes lett Sztanics György 3 kilométeres gyaloglásban, valamint a Hajós Henrik-Halmay Zoltán-Kiss Gáza-Ónódy József összetételű 4x250 méteres gyorsúszóváltó is. 
Dávid Mihály súlylökésben, Gönczy Lajos magasugrásban, Mudin István ötpróbában, Halmay Zoltán 100 méters gyorsúszásban, Erődi Béla pedig függeszkedésben szerzett ezüstérmet. Bronzérmet a mieink közül Mudin István (antik stílusú diszkoszvetés), a kardvívó Tóth Péter és a birkózó Holubán Ferenc érdemelt ki. 

Az sporttörténészek szerint az időközi olimpiai játékok ötletében lett volna potenciál, ám Coubertien báró halálával, valamint a világháború kitörésével ez az álom semmivé vált. A sporttörténészek vitatkoznak, hogy olimpiai bajnoknak számítanak-e az itt aranyérmes sportolók, Magyarországon több kötet is hivatalos olimpiai bajnokként említi a győzelmet arató sportolókat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem hivatalos játékokként tartja számon az eseményt. 

Az 1906-os játékok eredménysorát az Olimpiai almanach című kötetben találja, amely megtalálható könyvtárunkban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr5310411808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2016.08.18. 19:56:46

Valahogy ez a történet kimaradt az életemből, köszönöm az írást és a hivatkozást.
süti beállítások módosítása