Olimpia a könyvtárban

Az évszázad vizilbdamérkőzése: Magyarország-Szerbia (2004)

2016. augusztus 23. - Kálovics Tibor

Tény, hogy egy olimpiai aranyérmet nem fog tudni úgy ünnepelni az ország, mint egy Foci EB-n kivívott döntetlent, ám vannak olyan kivételek, amelyek erősítik a szabályt. Ha létezik olyan meccs, amikor egy átlagos magyar sportrajongó végigjárta a komplett érzelmi skálát, akkor az az athéni férfi pólódöntő. Ez volt az a meccs, amin a magyar nemzet 1 óra leforgása alatt érzett elkeseredettséget, reménykedést, majd a diadal mámorát.

A magyar férfi válogatott címvédőként és aktuális világbajnokként utazhatott ki a görögországi játékokra. Csapatunk a csoportkörben legyőzte Szerbiát, Horvátországot és Oroszországot is az éremesélyesek közül. Az elődöntőben Kemény Dénes csapata ismét az oroszokkal nézett farkasszemet, akiknek nem sikerült az olimpiai visszavágás a Sydney-i döntőért.

A fináléban Szerbia várt a mieinkre, és gyakorlatilag horrorisztikusan kezdődött a finálé a magyarok számára. Szerbia és Montenegró megszerezte a vezetést, majd növelte előnyét kettő, aztán három gólja. A magyar helyzetek sorra maradtak ki, a szerbek pedig már az első negyedben próbálták lerendezni az olimpiai arany sorsát. A következő gólt azonban mégsem ők, hanem a magyarok lőtték, mégpedig Kiss Gergely révén. Az év végén a világ legjobbjának is megválasztott Honvéd klasszis ezután felszívta magát, és további két góljával hamar egyenlíteni tudott. A második negyedben gólpárbajt vívtak a felek, a mieink részéről Benedek Tibor és Varga Tamás volt eredményes, így a szünetben egyenlő volt az állás.

A harmadik negyed megint borzalmasan indult Magyarországnak, hiszen a szerbek megint hamar kétgólos fórra tettek szert. Ez a negyed nem is hozott magyar gólt, Szécsi Zoltán viszont briliáns teljesítménnyel gátolta meg, hogy elússzon a címvédés lehetősége. Az utolsó negyedre Kásás Tamás lépett elő főszereplővé. „Kása” a finálé első harmadában elmaradt a tudásától, a meccset viszont gyakorlatilag ő fordította meg a mieinknek. 2 gólt lőtt, majd 2 perc 16 másodperccel a vége előtt Kiss Gergelyhez passzolt, aki nem hibázott. Először vezettek a mieink az olimpiai döntőben! A hátralévő percekben Szécsi Zoltán átjátszhatatlannak bizonyult, így Magyarország megnyerte az olimpiai bajnokságot. A mérkőzést az MTV1-nek kommentáló Hajdú B. István pedig sírva fakadt „13 fürdőgatyás férfi” miatt. 

Az athéni diadalról, valamint a bajnokcsapatról az "Igazi Dream Team" című könyvben olvashat, amelyet könyvtárunkban is megtalál.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr1411493602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása