Olimpia a könyvtárban

Az olimpia legemlékezetesebb pillanatai (2. rész)

2016. augusztus 23. - Kálovics Tibor

A tegnapi listában összegyűjtöttük az olimpia legemlékezetesebb pillanatait a nemzetközi versenyekről. A mai napon sorra kerülnek a legemlékezetesebb magyar eredmények felidézései is. Nyilvánvaló, hogy a lista ezúttal sem rangsorolás, hiszen e sorok írója a tizedét nem tudja teljesíteni annak, amit a Rióba kiküldött 160 sportolónk. Ez a felsorolás inkább csak egy visszaemlékezés a mögöttünk hagyott 16 napra. A listában igyekeztünk helyet szorítani minél több sportoló és eredménye számára. A lista, amely ezúttal 12-es a megszokott TOP10 helyett, természetesen szubjektív.

12. Berecz Zsombor remeklése vitorlázásban
1_19.jpg
A Fiin Dingi hajóosztályban induló magyar versenyző, úgy ment ki Rióba, hogy a sportág történetének egyik legszebb magyar eredményét érheti el. A küldetés sikerült, és Zsombor végül a 12. helyen zárta az olimpiai küzdelmeit. Legemlékezetesebb produkcióit a harmadik, valamint az ötödik futamban nyújtotta: előbb 5.-ként zárt, majd pedig a laser radial hajóosztályban induló Érdi Máriához hasonlóan futamot nyert! Kiegyensúlyozott teljesítménye miatt az utolsó napokban már pontszerzésről, sőt éremesélyekről beszélhettünk. A bravúr ugyan nem jött össze, ám úgy gondolom, hogy Berecz Zsombor bebizonyította, hogy van jövője ennek a sportágnak Magyarországon, és van egy honfitársunk, akire oda kell figyelni.

11. Nagy Péter majdnem a 10-ben súlyemelésben
3_10.jpg
Az athéni doppingvádak, valamint a klasszisok visszavonulása után gyakorlatilag hamvaiból kellett feléleszteni a magyar súlyemelést. 12 évvel később nemcsak hogy használhatjuk a „magyar súlyemelés” kifejezést, de van egy versenyzőnk, aki a világelit tagjának számít. Nagy Péter már Londonban is remekül helytállt, ám Rióban felülmúlta 4 évvel ezelőtti teljesítményét. A +105 kilós súlycsoportban (a legnagyobbak) induló versenyző 420 kilós összteljesítménnyel zárt, amellyel túlszárnyalta egyéni legjobbját. A magyar sportoló végül a 10. helyen zárta élete második olimpiáját. Teljesítményének értékét növeli, hogy ő a „gyengébb” csoportba volt besorolva, és így is sikerült megelőznie olyanokat, akiket többre taksáltak nála. 


10. Bácsi Pétert a döntőtől fosztották meg
4_8.jpg
Ugyan Lőrincz Viktor volt az, akitől bírói tévedéssel vették el az érmet, ám Bácsi volt az, akinél azt lehetett érezni, hogy döntőt birkózhatott volna. Az FTC világ- és Európa bajnok birkózója ihletett formában kezdte a napját, és előbb technikai tussal győzött, majd azeri ellenfele sem tudott rajta akciót csinálni. Az elődöntőben Bácsi cseppet sem birkózott rosszabbul, mint dán ellenfele, ám ahogyan Sike András fogalmazott, a skandináv jobban tudta eladni a semmit. Bácsi végül egyetlen intéssel veszítette el élete legfontosabb meccsét, és a bronzmeccsen már kissé demotiváltan küzdve veszített.

9. Kapás Boglárka a világ gyorsúszóelitjében
2_16.jpg
A londoni Európa-bajnokság már véglegesen megerősíthetett bennünket, hogy hazánknak van egy gyorsúszó klasszisa, aki gyakorlatilag verhetetlen középtávon. Bogi az olimpián sem cáfolta meg a reményeinket. 400 méteren alig maradt le a dobogótól, úgy, hogy óriási magyar rekordot úszott a fináléban. A női 4x200-as gyorsváltó 6. helyében óriási szerepet játszott, majd következhetett kedvenc távja, a 800 gyors. Bogi óriásit úszott a döntőben, és ismét másodperceket javított az őáltala tartott magyar rekordon. A remek időeredmény végül egy ragyogó bronzérmet eredményezett.

8. De ki az a Kenderesi Tamás?
5_7.jpg
Tehette fel magának a kérdést, aki nem követte figyelemmel a londoni úszó Európa-bajnokságot. Aki ott figyelemmel kísérte Tamás eredményeit, az reménykedhetett egy szép szereplésben, ám ő minden képzeletet felülmúlt. Az előfutamban és a középdöntőben is ő úszta a legjobb időeredményt, mindezt úgy, hogy Michael Phelpset és Cseh Lászlót is legyőzte. A döntőben tovább javított az időeredményén, és végül sikerült megszereznie egy nagyszerű bronzérmet. A döntő után egyértelműen ő lett a magyar közönség egyik kedvence, amelyet leginkább laza megnyilvánulásaival és természetes stílusával tudott kivívni.Teljesítményét leginkább Gyurta Dániel athéni produkciójához lehet hasonlítani (két futamgyőzelem, meglepetésérem). Kívánunk hasonlóan sikeres pályafutást.

7. A magyar dobónő feltette a koronát eddigi pályafutására.
6_8.jpg
Aki picit is figyelte az atlétikai versenyeket, azokat nem lephette meg, hogy Márton Anitát titkos éremesélyesként tartották számon a női súlylökés fináléja előtt. A szegedi atlétanő az elmúlt években Európa-bajnoki érmeket és fedett pályás világbajnoki ezüstérmet szerzett, ám mégis azt mondhatjuk, hogy ez pályafutása eddigi csúcspontja. A fináléban végig kiegyensúlyozottan teljesített, az utolsó kísérletére pedig egy olyan magyar rekordot dobott, amelyet 10 éve el nem tudtunk képzelni.

6. Cseh László egy szintre került Phelpssel
7_6.jpg
Az olimpia egyik legszebb pillanata volt, mikor minden idők legsikeresebb olimpikonja, minden idők legsikeresebb európai úszója, valamint egy olimpiai bajnok egyszerre állhatott fel a dobogó második fokára. Lacitól egy ország remélte a bravúrt, hogy 200 méteren végre beteljesíti álmát, és végre győzedelmeskedik, ám ez elmaradt. A magyar klasszis Kenderesivel ellentétben elgörcsölte a finálét. A 100 pillangó döntője előtt azonban a feszültség nyomát sem láthattuk a tucatnyi EB győzelmen túllévő Lacin. És meg is lett ennek az eredménye. Ugyan volt már EB győztes és VB ezüstérmes a távon is, mégis azt lehet mondani, hogy ezüstérmével sikerült meglepnie bennünket. Ez az érem lehet, hogy feltette a koronát ragyogó pályafutására, amely az olimpiai aranyérem nélkül is páratlannak számít a világon.

5. Imre Géza két éremmel térhet haza
8_2.jpg
A magyar vívósport korszakos egyénisége (már Atlantában bronzérmes volt) óriási menetelést mutatott be az egyéni versenynapon. A fináléban aztán szívszaggató vereséget szenvedett koreai ellenfelével szemben. Az utolsó tus valószínűleg élete végéig kísérteni fogja a legendát, mi viszont roppant büszkék lehetünk rá. Imre Géza lelkiállapota végül akkor nyugodott meg, mikor (valószínűleg élete utolsó olimpiai mérkőzésén) bronzérmet szerzett csapatban. Csapattársai Boczkó Gábor, Rédli András és Somfai Péter voltak.

4. Szilágyi Áron lemásolta londoni produkcióját
9_2.jpg
A magyar vívósport állócsillaga ezúttal esélyesként vitte véghez azt, amit 4 évvel ezelőtt, szinte tinédzserfejjel. Áron egész nap kiválóan vívott, és az ember érzése az volt, a férfi kardvívás aranyérmét nem is nyerheti más, mint ő. A legnehezebb asszóját ezúttal is a negyeddöntőben vívta (ekkor hátrányból győzött), majd az elődöntőben és a döntőben esélyt sem hagyott riválisainak. 26 évesen még minimum 3 olimpiai szereplés benne van a bajnokban, akiről nem lehet kérdés, hogy évekig ott lehet még a világelitben.

3. Szász Emese szerezte a meglepetésaranyat
10_1.jpg
A magyar párbajtőrvívónő az elmúlt két olimpiára is éremesélyekkel utazott, ám mindkétszer hamar búcsúzni kényszerült. A mostani olimpia előtt ugyan 3 évvel szerzett egy világbajnoki bronzérmet, ám mégis kevesen hitték, hogy ott lehet a legjobbak között. Az egész napon magabiztosan vívott, és fokozatosan javuló teljesítménye két asszóban csúcsosodott ki leginkább. Az első mérkőzésen az észt világbajnok ellen 3 tus, míg a fináléban olasz ellenfelével szemben 4 tus hátrányt tudott ledolgozni. A döntő után azt hiszem senkiben nem maradt kétség, hogy az aznapi legjobb nyerte az aranyat.

2. Kozák Danuta, a kajakkirálynő
11.jpg
London kétszeres bajnoka olyan tettet vitt véghez Rióban, amelyet korábban senki. Ami nem sikerült Kovács Katalinnak, Janics Natasának, vagy Birgit Fischernek, vagyis, hogy egyetlen olimpián belül triplázzon, az neki 29 évesen összejött. Az egyest végig dominálva nyerte, a kettesben óriásit hajrázva diadalmaskodott Szabó Gabriellával, és végül a négyest is győzelemre vezette, Szabó, Fazekas Krisztina és Csipes Tamara társaságában. Igazi extraklasszis teljesítmény volt az, amit láttunk tőle, és az ő (illetve csapattársai) bizonyították be, hogy a kajak-kenu még mindig a nemzeti sportunk.

1. Az Iron Lady triplája
12.jpgHa van olyan győzelem, amire egy ország számított, akkor az Hosszú Katinka elsősége volt 400 méteres vegyesúszásban. A magyar világklasszis pedig döbbenetesen nagy világrekorddal nyerte kedvenc távja aranyérmét. Győzelme gyakorlatilag bizonyítás volt korábbi edzőjének, az őt besározni próbáló közvéleménynek, sportvezetőknek, valamint természetesen önmagának is. A 100 méteres hátúszásban elért sikere volt a „meglepetés” a győzelmei közül, itt óriási hajrában győzött, míg a 200 vegyest az erőnlétének köszönhetően nyerte meg. 200 háton is favorit volt, az itt (elcsigázva) szerzett ezüstérmét is óriási sikerként könyvelhetjük el.




A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr6211469214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása