Olimpia a könyvtárban

Balczó András, az öntörvényű bajnok

2016. augusztus 12. - Kálovics Tibor

Minden idők egyik, ha nem a legnagyobb öttusázója nem tűrt meg semmilyen kompromisszumot maga körül, ez tette őt szinte legyőzhetetlenné. 

Balczó az érettségi után kezdett el öttusázni, és tehetségével hamar kitűnt kortársai közül. 20 évesen már világbajnoki ezüstérmesnek mondhatta magát, 22 évesen pedig már olimpikonnak. Rómába úgy utazott ki, hogy két aranyérmet fog nyerni, végül egyéniben negyedik, csapatban aranyérmes lett. 1963-ban nyerte élete első világbajnoki címét, és a tokiói olimpia előtt a legnagyobb esélyesek között tartották számon. Az olimpián aztán nem vehetett rész, mivel csempészés gyanújával letartóztatták, és egy évre eltiltották (az aranyat így Török Ferenc nyerte). Eltiltása után élete formájában tért vissza, és három éven keresztül számított verhetetlennek. Mexikóba úgy utazhatott ki, mint a magyar olimpiai csapat legbiztosabb aranyesélyese, ám egyéniben végül másodikként futott be. 

Ő azonban nem adta fel álmát, amelyet egyfajta Istentől kapott küldetésként definiált, és nekivágott a negyedik olimpiai ciklusának is. Münchenben már nem ő volt az első számú favorit, hiszen itthon is elveszítette domináns szerepét, valamint a világbajnokságon is ezüstérmet szerzett. Az öt nap során (korábban öt napon keresztül bonyolították az öttusa versenyeit) azonban kiemelkedett a mezőnyből, és remek futásának köszönhetően magabiztosan tudta teljesíteni álmát. Az olimpia után visszavonult.

Életéről Kósa Ferenc filmrendező készített filmet „A küldetés” címmel, melyben az akkori rendszerrel való kapcsolatáról, mindennél erősebb hitéről, a véghezvitt céljáról és a családi életéről nyilatkozik meglepő őszinteséggel. 

Könyvtárunkban a film VHS kópiáján túl megtalálhatják Dávid Sándor „Balczó” című kötetét, valamint Balczó András önéletrajzi könyvét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr7110404078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása