Olimpia a könyvtárban

Usain Bolt, az olimpiák legnagyobb legendája?

2016. augusztus 19. - Kálovics Tibor

Ha minden igaz tegnap láttuk utoljára egyéni versenyszámban a 100 méteres és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartóját, Usain Boltot. Az atlétika legnagyobb királya számára immáron csak egy 4x100 méteres síkfutás van hátra az olimpiából. Amennyiben a váltótársai nem fogják elejteni a botot, akkor a Jamaicaiak győzelmére óriási esély mutatkozik, sőt akár még egy világrekordot is láthat majd az Olimpiai Stadion közönsége.

Usain Bolt varázsa a természetességében rejlik. Az emberek szeretik az olyanfajta "szívembereket" mint, amilyen ő is. Tisztában van az eredményeivel, a helyzetek tétjével, és ő mégis szambázva, vigyorogva, mutogatva készül a futásokra, Ezekkel a gesztusokkal nem a többieket nézi le, hanem oldja a benne lévő feszültséget, és ezért lesz ő (majdnem legyőzhetetlen), és ezért görcsölik el a Gatlinok, Gayek, Blakek, Powellek az ilyen megmérettetéseket. (Hozzáteszem, hogy óriási klasszisokról beszélhetünk a többiek esetében is!) 

Bolt 2001-ben tűnt fel a nemzetközi atlétika csillagai között, miután megnyerte a Debrecenben rendezett középiskolai világbajnokságot 200 méteren. Ugyan részt vett az athéni olimpián, és hiába futott korosztályos csúcsot, a fináléba nem tudott bekerülni. Első nagy döntőjét 2005-ben futotta a világbajnokságon, ám sérülés miatt végül utolsó lett. (150-nél még ő volt a második.) 2007-ben a világbajnokságon már második lett 200 méteren.

Az év végén dobta a repertoárjából a 400-at, és 100 méteren kezdett el versenyezni. Ötödik versenyén megdöntötte Asafa Powell világrekordját, és az olimpiai arany legnagyobb esélyesévé lépett elő. Peking gyakorlatilag egy diadalmenet volt számára: 100 méteren az utolsó 20 méteren örömködve győzött világrekorddal, 200-on megdöntötte Michael Johnson rekordját, majd a váltót befutóemberként segítette győzelemhez és világcsúcshoz. 1 évvel később a berlini világbajnokságon világrekorddal (9.58) nyerte a 100 métert, majd 200-on egy tizeddel múlta felül korábbi idejét. (19.20) A váltóval ezúttal "csak" az arany jött össze neki. 

2010-ben és 2011-ben nem mutatott túl jó formát: Teguban a VB-n 100 méteren hibázott és kizárták, a 200 méteren pedig elmaradva a legjobbjától győzött. Miután nekiálltak fanyalogni a formáját illetően, világrekordot futott a váltóval. Londonban sokan azt hitték, hogy végre legyőzhetik, ám ő olimpiai csúccsal nyerte a két egyéni távot, és a váltóval is bajnok lett. 

Moszkvában és Pekingben is várták, hogy végre legyőzik, ám Gatlin mindkétszer elgörcsölve a 100-as döntőt csak gratulálhatott, 200-on verhetetlen riválisának, aki a váltó befutóembereként nyerte további aranyérmeit. Az olimpián mindkét távon magabiztosan nyert, nagy problémát jelentett azonban számára, hogy nem tudott világcsúcsot futni. Ugyan még nem jelentette be, hogy visszavonul a játékok után, ám sokan biztosra veszik, hogy vasárnap hajnalban látjuk utoljára az immáron nyolcszoros olimpiai bajnokot. Élvezzük ki minden pillanatot, amíg látjuk őt. 

A bajnok önéletrajzi könyvét megtalálja könyvtárunkban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr5610428664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása