Olimpia a könyvtárban

Tenisz: Az olimpiai aranyérem lassan a Grands Slam győzelemmel vetekszik

2016. augusztus 13. - Kálovics Tibor

1_7.jpg
A mai illetve a holnapi napon eldől, hogy melyik teniszező nyakába akasztják az olimpiai aranyérmet. A hölgyeknél egyértelműen a német Angelique Kerber a finálé esélyese a Puerto Rico-i Mónica Puiggal szemben. A férfiaknál még az elődöntőknél tartunk, és gyakorlatilag minden résztvevővel esélyesként számolhatunk. Rafael Nadal Peking után igyekszik megvédeni a címét, ráadásul a spanyol már megnyerte a párost is az idei játékokon. Andy Murray címvédőként vághat neki az elődöntőnek, Juan Martin Del Potro pedig úgy, mint aki legyőzte a legnagyobb esélyest, Novak Djokovic személyében. A japán Nishikorit sem szabad lebecsülni, minden idők legjobb ázsiai játékosa ugyanis az elmúlt években a világelitbe került.


2_4.jpg
A tenisz az 1896-os olimpián szerepelt először az olimpiai játékokon, az aranyérmet a brit John Plus-Boland szerezte meg. A sportág 1924-ig volt az olimpiai programján, az aranyérmeken Dél-Afrika, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia sportolói osztoztak. A legeredményesebb játékos a Dél-Afrika-i Charles Winslow volt az első időkben, ő egy aranyérmet és egy bronzérmet szerzett olimpiai pályafutása során. A hölgyeknél az 1900-as játékok számítottak a premiernek. 1924-ig két brit, két francia, és egy amerikai aranyérem született.
Érdekesség, hogy az 1920-as években fedett pályán is bonyolítottak teniszversenyt az olimpián, valamint hogy a sportág alternatív változata a Rackets is olimpiai sportág volt egy alkalommal. A tenisztornák az olimpiai közönség számára azonban érdektelenné váltak, és a NOB 1924 után törölte a sportágat az olimpiai programból.

A tenisz az 1984-es olimpiai játékokon került vissza a programba, ekkor azonban még csak mint bemutató sportágat tartották számon. A férfiak, illetve a nők versenyét is két későbbi extraklasszis nyerte, Stefan Edberg valamint Steffi Graf személyében.

andre-agassi-olympic-gold-1996-640x420.jpg
1988-ban került vissza a sportág az olimpia programjára, és immáron professzionális versenyzők indulnak a játékokon. A férfiaknál a szöuli premieren Edberg számára nem jött össze a címvédés, és végül az élete legjobb eredményét elérő Miroslav Mecir nyakába akaszthatták az aranyat. Barcelonában még a csehszlovák GS döntősnél is kisebb név nyerte az aranyat: a svájci Marc Rosset mindössze egyszer volt tagja a világ 10 legjobb játékosának, ehhez képest olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Az 1996-os atlantai olimpiát tartják a fordulópontnak a tenisz megítélését illetően, hiszen Andre Agassi ekkor presztízskérdést csinált abból, hogy otthon tartsa az aranyérmet. 2000-ben az orosz Jevenyíj Kaffelnyikov koronázta meg pályafutását, 2004-ben viszont minden idők legnagyobb meglepetését produkálva a cseh Nicolas Massu bizonyult a legjobbnak. Rafael Nadal 2008 augusztusában vette át a világranglista elsőséget, és a hónap végén simán meg is nyerte élete első olimpiai aranyérmét. Londonban Andy Murray és Roger Federer vívták a döntőt, és a skót klasszisnak sikerült visszavágnia a svájcinak az egy hónappal korábban elveszített Wimbledoni döntőért. (Érdekes, hogy ezt a mérkőzést is a tenisz szentélyében rendezték.)
espnw_a_graf11_800.jpg
A hölgyeknél Steffi Graf 1988-ban olyan idényt produkált, amelyet senki más, vagyis a 4 Grand Slam győzelme mellé elkönyvelhetett egy olimpiai győzelmet is. A német extraklasszis 4 évvel később közel volt a címvédéshez, ám akkor meglepetésre kikapott a tinédzserkorú Jennifer Capriatitól. 1996-ban Lindsay Davenport egy olimpiai győzelemmel alapozta meg későbbi sikereit, míg Sidneyben Venus Williams tette teljessé éremkollekcióját. 2004-ben Justine Hennin úgy érkezett Athénba, hogy egy éve vezette a világranglistát, és végül egy nagyon sima tornán tudott az olimpia legjobbjává válni. Pekingben az oroszok kisajátították az olimpiai dobogót, Gyementyjeva kerekedett felül Szafinán és Zvonorjován. 4 évvel ezelőtt Serena Williams és Maria Sharapova mérkőztek az aranyéremért, és az amerikai klasszis minden idők egyik legsimább olimpiai döntőjében gyakorlatilag lelépte orosz riválisát.

Könyvtárunkban több tenisszel kapcsolatos könyv is megtalálható. Minden idők legjobb teniszezőiről az alábbi könyvben olvashatnak az érdeklődők.  Az 1996-os atlantai bajnok Agassi önéletraja pedig szintén kölcsönözhető nálunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr3510408280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása