Olimpia a könyvtárban

Csik Ferenc olimpiai győzelme Pluhár István közvetítésében

2016. augusztus 09. - Kálovics Tibor

A férfi 100 méteres gyorsúszás az olimpia három legnagyobb presztízzsel bíró versenyszámának egyike. Általánosan elfogadott tény, hogy aki ezt a számot nyeri, annak a neve örökre fennmarad a sporttörténelemben. Ma 80 éve, hogy egy fiatal kaposvári úszó a halhatatlanságba úszott.

Csík Ferenc a versenyszám Európa bajnokaként és főiskolai világbajnokként érkezett Berlinbe. A magyar versenyzőt azonban eredményei hiába predesztinálták a sikerre, szakmai körökben úgy gondolták, hogy az aranyérem az amerikai Fick, valamint a japán trió Yusa, Arai és Taguchi között dőlhet el. Csík az előfutamban és a középdöntőben is második helyen végzett, azonban három riválisa is olimpiai rekordot úszott.

A döntő óriási csatát hozott Csík és a japánok között, a magyar versenyző valamint riválisa folyamatosan váltották egymást az élen. Csík a hajráját 85 méternél nyitotta meg, és végül 1 tizedes különbséggel megnyerte az olimpiai aranyérmet. A finálé hangfelvétele Pluhár István kommentálásában, néhány egyéb legendás kordokumentum társaságában megtalálható könyvtárunkban. A felvétel érdekessége, hogy tartalmaz egy interjút is a versenyszám eddigi egyetlen magyar aranyérmesével.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr779916972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása