Olimpia a könyvtárban

1972 kosárlabda finálé

2016. augusztus 09. - Kálovics Tibor

Az amerikai kosárlabda válogatott már az NBA sztárok 1992-es feltűnése előtt is uralta az olimpiai játékokat. A Team USA 1936 és 1968 között valamennyi aranyérmet begyűjtötte, és 1972-ben is bejutott a fináléba. A mai szemmel is élvezhető csatát hozó finálé utolsó másodperceiben az amerikai csapat Collins büntetőjével 50:49 arányban vezetett, és gyakorlatilag készült az újabb ötkarikás győzelemre. Miután a szovjetek bedobták a labdát, az idő letelt, és a mérkőzés végét jelző duda megszólalt. Az amerikai játékosok ünnepelték a sikert, a szovjetek azonban tiltakoztak, hogy az óra 2 másodpercet pörgött anélkül, hogy a labda játékban lett volna. (Kosárlabdában a tiszta játékidő számít.) A szovjetek reklamációja végül célt ért, hiszen a magyar taggal is rendelkező zsűri nekik adott igazat, és hosszú percekkel később visszaállította az órát 3 másodpercre.





Az amerikaiak nem tehettek mást, játszottak tovább. A bedobás után a labda a meccs legeredményesebb játékosához, Aleksander Bjelovhoz került, aki a megzavarodott amerikai védők pillanatnyi megingását kihasználva bedobta a gyűrűbe a labdát. A kosár már a dudaszó pillanatában született, és a Szovjetunió ezzel a találattal 51:50 arányban megnyerte a mérkőzést.

A szakértők a mai napig vitatják, hogy kinek volt igaza a legendás mérkőzésen. Az amerikai csapat nem volt hajlandó ezüstérmesként felállni a dobogójukra, az ezüstérmek ma Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelyén, egy vitrinben találhatóak.

A mérkőzés résztvevőiről a könyvtárunkban található kétkötetes sportlexikonban olvashatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr259934266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása