Olimpia a könyvtárban

Olimpia az újságokban

2016. augusztus 11. - Kálovics Tibor

Könyvtárunkban több, mint 200 folyóiratot, illetve napilapot talál a kedves olvasó. Az olimpia apropóján felmértük, hogy ebből mennyi foglalkozik a jelenleg is zajló ötkarikás játékokkal. Meglepődve tapasztaltam, hogy olyan újságokban is lehet olvasni a játékokról, amelyekről nem is gondolná az ember. 

1_5.jpg
Könyvtárunkban megtalálható a Nemzeti Sport valamennyi lapszáma, és az ország legnagyobb sportnapilapja természetesen a játékok minden egyes pillanatáról beszámol nekünk. A Képes Sport a korábbiakhoz hasonlóan nagy terjedelemben foglalkozik az olimpiával, ám az újság gerincét még mindig a nemzetközi labdarúgás adja. (A címlapon 8 éve szerepelt utoljára olyan sportoló, aki nem labdarúgással keresi kenyerét.) A Zalai Hírlap is tájékoztat bennünket, a külön olimpiai mellékletet is kibocsájtó folyóirat értelemszerűen megyénk sportolóinak eredményeit emeli ki. A Népszabadság és a Népszava számomra meglepően keveset foglalkozik az olimpiával, a Szabad Föld viszont már többször is olimpiai címlappal jelent meg. A könyvtárunkban megtalálható Bors ugyan beszámol a magyar érmekről, de az újság jellege miatt leginkább a színesebb, bulvárosabb hangvételű cikkek vannak túlsúlyban. A Magyar idők magazin utolsó száma, amelyet találtam, a 2024-es rendezési esélyeinket, valamint érmes reményeinket taglalja. 

A Hócipő eddigi utolsó megtalálható száma még az olimpia előtt érkezett könyvtárunkba, a szatirikus hetilap karikatúrákat közölt a legnagyobb magyar olimpikonokról. A HVG magazin gazdasági szempontból elemezte az olimpiai játékokat, a Haszon című folyóiratban szintén a 2024-es olimpiai pályázat jelentette a fő témát.A Reader's Digest gyűjteményben néhány olimpiai legendáról olvashatunk, a Múlt-kor pedig az olimpia történelmében vizsgálta a sport és a politika kapcsolatát, valamint az olimpiai bojkottokat. 

2_2.jpg
A cikk zárásaként említenék néhány, kissé meglepőbb példát is: könyvtárunkban két TV újságot találtam, mindkettőben részletes közvetítési tervet olvashatunk, valamint mindkét újság címlapján egy-egy olimpiai bajnok kapott helyet (egyiken Hosszú Katinka, másikon KOKO).  Az Autó-motor magazinban olimpikonok vezetési szokásairól olvashatunk, a Bélyegújság pedig külön oldalon ajánl olimpiai bélyegeket az olvasók figyelmébe. A Burda című divatmagazin az olimpikonok ruhájával, az Extra frizura című kiadvány pedig a sportolók hajviseletével kapcsolatban közölt külön cikket. Az Élet és irodalom is gazdasági, valamint társadalmi szempontokat vett figyelembe az olimpiával kapcsolatban, hasonlóan a Heti válaszhoz. Az Élet és tudomány című folyóirat az úszókra fókuszál, a sportág képviselőt bionikai szempontból vizsgálja. A Turizmus trend magazin következő havi számában a folyóirat munkatársaitól olvashatunk egy brazíliai úti beszámolót az olimpia helyszínéről. A VOX mozimagazin egy cikk erejéig foglalkozik a játékokkal, a mozimagazin filmeket ajánl nekünk az olimpiai játékokról. 

Valamennyi említett újság illetve folyóirat megtalálható a könyvtárunkban. Kellemes böngészést kívánunk az olimpiai cikkek között. 













A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr8610260856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása