Olimpia a könyvtárban

Olimpiai történetek: Miért nem Budapesten volt az első újkori olimpia?

2016. július 26. - KardosF

Bár Kemény Ferenc keményen harcolt, hogy a hezitáló görögök helyett a millecentenáriumot ünneplő Budapest legyen az első olimpia otthona, mégis Athéné marad a lehetőség. Ugyanis a görögök találtak egy dúsgazdag honfitársat, aki annyira belelkesült Coubertin báró ötletébe, hogy még legkisebb lánya kezét is odaígérte a maratonfutás győztesének, ha az görög. Meg is nyerte egy görög férfiú, csakhogy ő már nős volt…

Erről s hasonló olimpiatörténeti érdekességről olvashatunk a Sport anno című kiadványban, mely dr. Mező Ferenc gyűjteményéből válogat. KERÉKPÁROSOK FIGYELEM! Ebben az albumban látható egy  fotó is a Hungária Kerékpáregylet 1896-os nagykanizsai  virágkorzójáról.




A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr588916238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KardosF 2016.08.03. 01:47:09

Bár 5-én lesz a megnyitó, már 3-án érdekes, történelmi párhuzamokat is felvillantó ütközetek lesznek Rióban a férfi és női labdarúgó tornán. A férfiak Irak - Dán meccsel indítanak 4-én, a nők, ahogy az illem diktálja, előttük egy nappal Svéd - Dél-Afrika meccsel. Micsoda hőkülönbség az országok közt, vajon meg látszik-e a pályán is.

Kálovics Tibor 2016.08.03. 01:49:14

@KardosF: A svédek klasszisokkal nagyobb erőt képviselnek, mint Dél Afrika, úgyhogy ott biztosan lesz egy 3-4 gólos különbség a papírforma szerint.

Az iráni férfiválogatottat viszont a 2004-es elődöntős szereplésük óta nem szabad leírni, pláne, hogy útána megnyerték az Ázsia kupát is. Ezt a generációt ahhoz a csapathoz hasonlítják.
süti beállítások módosítása