Olimpia a könyvtárban

Kahlich Endre ; Papp László, Gy. ; Subert Zoltán: Olimpiai játékok 1896-1976

2016. július 25. - Kálovics Tibor

Olimpiai játékok 1896-1976 : (Budapest Sport Kiadó 1977,)


A sporttörténészek által írt művet  korszakalkotónak tartják a magyar sportirodalomban. Az olimpiai játékok történelmét feldolgozó könyvek ugyan már korábban is kiadásra kerültek, ám ezt a művet tekinthetjük az első magyar nyelven megjelenő olimpiai almanachnak. A szerzőtrió közel egy évtizedig gyűjtött adatokat a műhöz, mire munkájuk 1968-ban kiadásra került. A művet lefordították német, angol, és orosz nyelvre, és mindenhol szinte azonnal elfogyott. Jellemző a sikerre, hogy a NOB akkori elnöke, Avery Brandage kiemelkedő jelentőségűnek nevezte sporttörténelmi szempontból. A könyvhöz még három bővített kiadás készült, a legutolsó 1980-ban. A könyv tartalmazza az újkori olimpiák valamennyi eredményét a montreali játékokig bezárólag, valamint mai napig érdekes történeteket közöl az olimpiák lebonyolításával kapcsolatban. (Hol lett volna az 1920-as olimpia? , Miért tartják a legméltatlanabb játékoknak az 1900-ast?, Melyik volt a leghosszabb olimpia?

Jól mutatja, az ajánlásra kerülő mű jelentőségét, hogy a sporttörténészek elsődleges forrásként hivatkoznak rá az olimpiákkal kapcsolatban, valamint, hogy a riporteriskolákban oktatási segédanyagként használják még ma is.

A bejegyzés trackback címe:

https://halisolimpia.blog.hu/api/trackback/id/tr278913918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KardosF 2016.08.03. 23:19:26

Gyenge meccs volt a Svéd Dél-Afrika női focimeccs egy kapitális kapuhibával.
süti beállítások módosítása